Money.plTechnologieNauka i wiedzaSłownik naukowyBiałka
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Białka

Białka są to wielocząsteczkowe biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Białka występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek odbywa się na poziomie rybosomów. Pierwiastki wchodzące w skład białek to węgiel (C), tlen (O), wodór (H), azot (N), siarka (S), fosfor (P). Istnieje wiele rodzajów białek m.in. białka proste (histony, prolaminy, albuminy, globuliny), białka złożone (nukleoproteiny, metaloproteiny, lipidoproteiny). Wartościowymi źródłami białek są m.in. mięso, jajka, orzechy, zboża, rośliny strączkowe, mleko i ser.

Białka pełnią w organizmie różne funkcje m.in. są odpowiedzialne za transport hemoglobiny i transferryny, magazynowanie (ferrytyny), kontrolują przenikalność błon (regulują stężenie metabolitów w komórce), pełnia rolę budulcową i strukturalną (elastyna, kolagen), biorą udział w procesie wytwarzania i przekazywania impulsów nerwowych, kontrolują wzrost i różnicowanie itd.

 

źródło:pl.wikipedia.org

Zobacz także
  • Statystyka

    Statystyka jest to nauka zajmująca się ilościowymi metodami badań. Jej podstawowym przedmiotem jest poznanie prawidłowości zjawisk. Statystykę dzieli się na...

  • Talassa

    Także: ThalassaKsiężyc Neptuna, drugi wg kolejności rosnącej od planety. Odkryty w 1989 roku przez VOYAGERA 2. Wielka półoś orbity 50.000 km, okres orbitalny 0,312 dni, promień 40 km. Według...

  • Despoina

    Także: DespinaKsiężyc Neptuna, trzeci wg kolejności rosnącej od planety. Odkryty w 1989 roku przez VOYAGERA 2. Wielka półoś orbity 52.600 km, okres orbitalny 0,333 dni, promień 74 km. Według...

  • Równanie

    Równanie w matematyce rozumiane jest jako forma zdaniowa postaci t1 = t2, gdzie t1 i t2 nazywane są termami i przynajmniej jeden z nich zawiera pewną zmienną....

  • lepkość

    Wewnętrzne tarcie danej substancji. Miara, lub właściwość substancji stanowiąca o jej płynności; substancje o dużej lepkości są mało płynne, podczas te, których lepkość jest mała są bardziej płynne.

Czytaj w Money.pl