Ponad 40 procent uczniów idzie do szkoły bez śniadania

Ponad 40 procent uczniów idzie do szkoły bez śniadania

Fot. sxc.hu/gokoroko
Jak wynika z badań, ponad 40 proc. uczniów chodzi do szkoły bez śniadania. Tylko 57 proc. regularnie spożywa owoce, a 48 proc. warzywa - alarmowali w Warszawie uczestnicy konferencji Mądre żywienie - zdrowe pokolenie.

Mądre żywienie - zdrowe pokolenie jest hasłem ogólnopolskiego programu badawczo-edukacyjnego, przygotowanego przez Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Jak zaznaczają eksperci, większość chorób zależnych od diety ma początki w okresie dzieciństwa i wczesnej dorosłości.

W badaniach przeprowadzonych przez zrzeszające dyplomowanych specjalistów Polskie Towarzystwo Dietetyki wzięło udział 14 tys. uczniów polskich szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych w wieku od 13 do 19 lat - poinformowała prezes PTD Danuta Gajewska.

Jak wynika z badań, ponad 40 proc. uczniów wychodzi do szkoły bez śniadania, zaś w ich diecie brakuje świeżych warzyw i owoców. Tylko 57 proc. regularnie spożywa owoce, a 48 proc. - warzywa. Mleko i produkty mleczne spożywa codziennie 60 proc. młodzieży (dziewczęta rzadziej niż chłopcy), a ciemne pieczywo - nieco ponad 40 proc. Ryby są w cotygodniowym jadłospisie połowy badanych - wyliczała ekspert PTD Joanna Myszkowska-Ryciak.

Z ankiet wynika też, że potępiane przez dietetyków produkty typu fast food spożywa częściej niż dwa razy w tygodniu co piąty nastolatek, a regularnie 57 proc. pije słodkie napoje. 44 proc. uczniów sięga po słodycze częściej niż raz dziennie. Siedzenie przed telewizorem czy komputerem zabiera młodym ludziom ok. 3 godzin dziennie - przy czym chłopcy siedzą dłużej.

Prawidłową masę ciała ma ok. 76,6 proc. uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (pomiędzy 13. a 19. rokiem życia) - mówiła dietetyk z SGGW Anna Harton. Nadwaga to problem ok. 11,7 proc., zaś otyłość ok. 6,7 proc. - podaje PDT.

U ok. 5 proc. uczniów masa ciała jest zbyt niska. Choć zjawisko to występuje zwłaszcza u osiemnastoletnich dziewcząt, autorzy badań dalecy są od stwierdzenia, że to tylko rezultat zbyt forsownej diety - sprawa wymaga dalszych badań. Najbardziej otyli okazali się 13-letni chłopcy.

Jak zaznaczyła psycholog, ekspert PDT Bianca-Beata Kotoro, aby trafić do młodzieży i zmienić jej sposób odżywiania, dietetycy powinni mówić nie o następstwach, które pojawią się dopiero w średnim wieku, lecz o tym, co młodym wydaje się ważne tu i teraz - o korzystnym wpływie zdrowego odżywiania na fizyczną atrakcyjność i sprawność seksualną, wygląd skóry i włosów czy zapach ciała. To trochę manipulacja, ale w dobrej sprawie - mówiła.

Aby zapewnić aktywny udział młodzieży szkolnej w programie, utworzona została platforma internetowa, której redaktorami zostali uczniowie - zwycięzcy konkursu. Pod okiem doświadczonych dietetyków przygotowali atrakcyjne dla rówieśników treści dotyczące żywienia.

Czytaj więcej w Money.pl
Darmowe podręczniki zamiast katechezy?
Według Twojego Ruchu państwo powinno zapewnić uczniom elektroniczne urządzenia do odczytu nowych podręczników oraz bezprzewodowe, szerokopasmowe łącza do internetu w szkołach.
Polscy uczniowie w światowej czołówce
Polskich 15-latków w Europie wyprzedzają tylko młodzi Szwajcarzy, Holendrzy, Estończycy i Finowie.
Oto zatrważający raport o dzieciach
Wyniki badania Millward Brown wskazują, że liczba dzieci w klasach I-VI, które są niedożywione lub wymagają dożywiania wynosi obecnie 162 tysiące, co stanowi 7,4 proc. uczniów szkół podstawowych.

szkoła, uczniowie, głód, śniadania
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
Skordopornidokos
79.194.49.* 2014-04-25 02:46
Co za defetystyczny artykuł. Powinno być: 60 % uczniów ze śnidaniami!!!
theconspirator
86.143.246.* 2014-04-24 23:11
Nie ważne. Najwazniejsza jest religia... Co za poj...y kraj
Ersatz nie życie
178.37.241.* 2014-04-24 21:57
Co wy,co wy, Barbi teraz ciemnowłosa i du*piata ma być.Poprzedni lans gołej w pasie latem i zimą zaowocował przechłodzeniem jajników i nerek,następny odchudzający wychudzoną buźką,że zdjęcia z obozów koncentracyjnych przestały razić a towarzystwo tak ogłupiało,że matki w ciąży i karmiące się odchudzają.Dentyści będą huk roboty mieli.Może potraktować te różne e cośtam,spulchniacze i wypełniacze jako przejaw wojny gastronomicznej prowadzącej do ogłupienia i choroby całe narody.