Marnowanie żywności w Polsce. Ruszyły warsztaty edukacyjne

Marnowanie żywności w Polsce. Ruszyły warsztaty edukacyjne

Fot. fatihhoca/iStockphoto

Szkolenia Szanuj żywność i środowisko naturalne, które pod koniec października ruszyły w krakowskich szkołach są przeznaczone dla uczniów klas czwartych, piątych i szóstych. To część programu realizowanego przez Bank Żywności w Krakowie, którego partnerem jest Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania.

- Chcemy uwrażliwić dzieci na marnowanie żywności i jednocześnie uświadomić im, że wyrzucanie jedzenia oraz opakowań po nim ma wpływ na środowisko - mówiła Beata Ciepła, dyrektor Banku Żywności w Krakowie. Dodała, że podobne zajęcia o przechowywaniu żywności i odczytywaniu etykiet połączone z przygotowaniem zbilansowanych posiłków odbywały się wcześniej w świetlicach terapeutycznych w Małopolsce.

- Dzieci wiele rzeczy wiedzą. Często czują, że jakieś zachowanie jest nieodpowiednie, ale powielają schematy, które widzą w domu - powiedziała koordynująca prowadzenie warsztatów Szanuj żywność i środowisko naturalne Justyna Liptak.

Prowadzący zajęcia przekazują uczniom także informacje o nowych zasadach gospodarki odpadami, której obowiązują od lipca tego roku i o recyklingu. Uczniowie dowiadują się, jak prawidłowo segregować odpady w domu i co można zrobić z surowców wtórnych.

- Pokazujemy uczniom, jak postępować z odpadami, bo nawyki ukształtowane w młodości są bardzo trwałe. Ponieważ dzieci mają duży wpływ na dorosłych, liczymy, że dotrzemy poprzez nie z informacjami o segregowaniu odpadów i recyklingu do rodziców - mówiła rzeczniczka krakowskiego MPO Krystyna Paluchowska.

W ramach programu uczniowie mogą wziąć udział w konkursie, w którym nagrodzone zostanie najciekawsze wydarzenie - przedstawienie szkolne, piknik, prelekcja - poświęcone temu, jak ograniczyć marnowanie jedzenia. Zwycięska grupa pojedzie na wycieczkę do Ekologicznego Centrum Edukacyjnego.

Projekt jest realizowany dzięki prawie 30 tys. zł dotacji z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Szkoły zainteresowane warsztatami mogą się zgłaszać do Banku Żywności.

Według danych Eurostatu z 2006 r., opublikowanych w 2010 r., w Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności, z czego ponad dwa miliony w gospodarstwach domowych. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności we wrześniu tego roku wynika, że do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 39 proc. ankietowanych (o 9 proc. więcej niż w 2012 r.). W koszu najczęściej lądują: wędliny, pieczywo, warzywa, owoce i jogurty. Powody wyrzucania żywności to przegapienie terminu przydatności do spożycia, ale też zbyt duże porcje posiłków i nieumiejętne przechowywanie produktów.

PAP
Czytaj także
Polecane galerie