Lodówka to urządzenie służące do chłodzenia lub zamrażania umieszczonych w niej produktów spożywczych. Wewnątrz tego typu urządzenia utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia.
W gospodarstwach domowych najbardziej popularną wersja jest lodówko – zamrażarka. Niska temperatura w której przechowywane są produkty powoduje zmniejszenie procesu namnażania się bakterii i ich kompletnej hibernacji podczas zamrażania. Lodówko -zamrażarka wynaleziona została dopiero w 1939 roku, w Polsce pierwsza lodówka o nazwie „Mewa” wynaleziona została we Wrocławiu w 1956 roku. Pierwsza elektryczna lodówka przeznaczona do użytku domowego wyprodukowana została w Stanach Zjednoczonych, miała drewnianą obudowę a system chłodniczy umieszczony został na szczycie urządzenia. System chłodzenia opracowany został i jako pierwszy zastosowany przez bawarskiego inżyniera Karla von Linde.
Obecnie system chłodzenia możliwy jest przez skrzynię termoizolacyjną, systemy absorpcyjne i termoelektryczne, ponadto systemy chłodzące powietrzem, systemy wykorzystujące proces rozprężania i parowania. Kiedyś lodówka oznaczała pomieszczenie gospodarcze, pojemnik lub szafkę izolowaną termicznie otoczeniem, umożliwiająca przechowywanie w obniżonej temperaturze łatwo psujących się produktów. Istnieją również przenośne pojemniki o podobnej funkcji zwane termosami, lub specjalne budowle do przechowywania lodu, czyli lodownie.