Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuNauka i wiedzaAparatura badawczaElektronowy mikroskop skaningowy
Wyszukiwarka aparatury badawczej
  • od
  • do
  • od
  • do
Aparatura badawcza

Elektronowy mikroskop skaningowy

Zastosowanie:

Obserwacja oraz analiza jakościowa i ilościowa próbek organicznych i nieorganicznych w warunkach zmiennej próżni. Analiza zafałszowań i zanieczyszczeń biologicznych w żywności oraz identyfikacja alergenów.

Dane techniczne:

Tryby pracy: normalny (SEM), naturalny (niska próżnia- regulacja ciśnienia 6 -270 Pa), pompa turbomolekularna (210 l/s).

Detektory: SE ( elektronów wtórnych), BSE ( elektronów odbitych).

Rozdzielczość:

- tryb normalny SE 3.0 nm przy 30 kV,

- tryb normalny BSE 4.0 nm przy 30 kV.

Powiększenie: 5x - 300000x

System optyki elektronowej: 3-stopniowy uklad soczewek, ciagła kontrola prądu kondensora, soczewka obiektywu typu super-conical, 8-polowy elektromagnetyczny stygmator, 2-stopniowy elektromagnetyczny układ odchylania wiązki.

Stolik eucentryczny: oś X (0-80 mm), oś Y (0-40 mm), oś Z ( 5-35 mm), pochylenie - 20 do + 90o , rotacja 360o .

Skanowanie: TV-mode, Slow Scan, Photo Scan, skanowanie ze zredukowanej powierzchni.

Obróbka sygnałów: automatyczna kontorla kontrastu i jasności, centrowania działa, ustawienia ostrości, korekcji astygmatyzmu, auto-start, pamięć obrazu 5120 x 3840 pixeli, integracja obrazu i typu Slow Scan, wyświetlanie 4 obrazów.

Układ próżniowy: wysoka próżnia < 1.5 x 10-3 , tryb naturalny 6 - 270 Pa.

Napylarka Cressington 108 Auto (sputter coater).

Zestaw komputerowy z monitorem, drukarki: HP LJ color2550L, HP LJ 1160, odtwarzacz RDR-GX710, telewizor TX-29PX15P.

Oprogramowanie - analiza obrazu firmy Adcis.

Kategorie: mikroskopy
Nazwa użytkownika: Elektronowy mikroskop skaningowy
Status: Wysłano do weryfikacji
Producent:

Hitachi, Japonia

Model: S-3400N Type I
Rok produkcji: 2005
Instytucja: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Data utworzenia: 2014-04-02
Data modyfikacji: 2014-04-02
Nazwa labolatorium: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej
Email do labolatorium: rrtuszyn@cyf-kr.edu.pl
WWW labolatorium: ur.krakow.pl
Telefon do labolatorium: 12 662-47-98
Nazwa komórki: Wydział Technologii Żywności

Baza patentów

Numer publikacji Kod Data publikacji PDF XML ZIP
PL 129854 B1 30-06-1984 PDF XML ZIP
PL 13335 B1 30-04-1931 PDF XML ZIP
PL 173762 B1 30-04-1998 PDF XML ZIP
PL 1784 B1 30-04-1925 PDF XML ZIP
PL 185779 B1 31-07-2003 PDF XML ZIP