wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuNauka i wiedzaAparatura badawczaMilkoscan FT 120.
Wyszukiwarka aparatury badawczej
  • od
  • do
  • od
  • do
Aparatura badawcza

Milkoscan FT 120.

Zastosowanie: Opis zastosowania.
Urządzenie Milkoskan FT 120 umożliwia określenie cech fizykochemicznych mleka i produktów mleczarskich:
? mleko ? oznaczanie zawartości białka, tłuszczu, suchej masy, laktozy, kwasu cytrynowego, mocznika, wolnych kwasów tłuszczowych oraz określenie gęstości i kwasowości,
? jogurt i inne produkty fermentowane - oznaczanie zawartości białka, tłuszczu, suchej masy, laktozy, glukozy, fruktozy, kwasu mlekowego oraz określenie kwasowości,
? śmietanka słodka, śmietanka kwaśna, twaróg, ser homogenizowany ? oznaczanie zawartości białka, tłuszczu, suchej masy,
? serwatka - oznaczanie zawartości białka, tłuszczu, suchej masy, laktozy,
? sery twarde - oznaczanie zawartości białka, tłuszczu, suchej masy, soli.
Dane techniczne: Opis danych technicznych:
? działa na zasadzie interferometrii w podczerwieni przy wykorzystaniu transformaty Fouriera,
? analizuje próbki płynne w zakresie temperatury od +5 do +55 st. C,
? działa w środowisku Windows XP,
? posiada automatyczny proces przygotowywania próbek stałych,
? posiada automatyczny proces czyszczenia i zerowania aparatu,
? posiada kalibracje podstawowe:

? rozszerzona kalibracja do mleka z mocznikiem,

? kalibracja do oznaczenia kazeiny,

? rozszerzona kalibracja do śmietany,

? kalibracja do sera twardego,

? kalibracja do sera miękkiego, do serów Quark,

? kalibracja do serwatki z dowolnym pH,

? kalibracja do UF (ultrafiltracja serwatki),

? kalibracja do odparowanej serwatki,

? kalibracja do jogurtów i fermentowanych produktów mleczarskich,

? kalibracja do mleka zagęszczonego,

? kalibracja do deserów i lodów,

? kalibracja do soku i miodu.
? kalibracje dodatkowe:

? rozszerzona kalibracja do mleka z mocznikiem (F, P, L, TS, SNF, CA, FPD, DEN, TA, FFA, U),

? kalibracja do oznaczania kazeiny (CAS),

? kalibracja do mleka zagęszczonego (F, TS, SNF).
Kategorie: aparatura stosowana w przemyśle spożywczym
Nazwa użytkownika: Aparat do automatycznej kontroli mleka i jego przetworów.
Status: Wysłano do weryfikacji
Producent:

Foss, Szwecja

Model: MILKOSCAN FT 120
Rok produkcji: 2005
Instytucja: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie; Wydział Technologii Żywności
Data utworzenia: 2015-07-03
Data modyfikacji: 2015-07-03
Nazwa labolatorium: Małopolskie Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności
Email do labolatorium: mcmiaz@ar.krakow.pl
Fax do labolatorium: 12 662-48-25
WWW labolatorium: mcm.ar.krakow.pl
Telefon do labolatorium: 12 662-48-25
Nazwa komórki: Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji

Baza patentów

Numer publikacji Kod Data publikacji PDF XML ZIP
EP 1828194 T3 28-11-2008 PDF XML ZIP
PL 18793 S2 31-12-2012 PDF XML ZIP
PL 218717 B1 30-01-2015 PDF XML ZIP
PL 4194 B1 30-04-1926 PDF XML ZIP
PL 71886 B1 29-06-1974 PDF XML ZIP